Vitajte v eshope esun.sk!

Informácie na  info@esun.sk   |   Pon – Pia 09:00 – 17:00

priprava-na-fotovoltiku

Ako pripraviť novostavbu na fotovoltaiku

Možno sa to tak nezdá, no najvhodnejší čas na riešenie fotovoltaiky pre váš dom je ešte pred začatím stavby,  pred plánovaním stavebného projektu. Je totiž dobré zvážiť, či bude pre fotovoltaické panely vhodnejšia šikmá alebo plochá strecha, na ktorej svetovej strane produkujú panely najviac elektriny, či nie sú v blízkosti vysoké stavby alebo objekty, ktoré by mohli na váš fotovoltaický systém tieniť. Ak si necháte plánovanie fotovoltaiky až po dokončení stavby, môže byť celý systém drahší, menej efektívny, náročnejší na zapojenie a dosť pravdepodobne bude mať isté vady krásy. Ak ste sa teda k tomuto článku dostali ešte pred plánovaním vášho budúceho domu, berte na ohľad nasledovné faktory.

Príprava novostavby na fotovoltiku

Menič napätia musí byť chránený pred poveternostnými vplyvmi a horúčavami, takže je vhodné, keď je umiestnený niekde pod strechou alebo v garáži, kde naňho neprší a kde mu nehrozí prehriatie.

Konštrukcia pre solárne panely sa v prípade plochých striech zhotovuje podstatne ľahšie, ak sú na nej vopred umiestnené závitové tyče alebo nerezové skrutky.

Chráničky na káble odporúčame s priemerom do 30mm. Na trhu sú najpopulárnejšie chráničky s priemerom 18/20mm. Tieto chráničky, v ktorých sú káble, budete viesť spod strechy po vonkajšej stene až do meniča. Ak teda umiestnite menič na veľmi viditeľné miesto, napr. stena domu, berte na ohľad, že k nemu musíte priviesť zo strechy chráničky a káble, čo nemusí vyzerať esteticky úplne najlepšie. Pri šikmých strechách je to o niečo jednoduchšie.

Je vhodné, keď je rozvádzacia skrinka, do ktorej sú zapojené všetky káble vášho fotovoltaického systému, umiestnená blízko meniča a hlavného rozvádzača domu.

Pre vašu solárnu elektráreň budete potrebovať nasledovné druhy káblov:

  • Na prepojenie fotovoltaických panelov a meniča budete potrebovať dva káble s prierezom 4 mm² prípadne pri vyššej vzdialenosti alebo prúdoch použite prierez 6 mm²
  • Pre jednofázový systém je najvhodnejšie použiť CYKY 3×4 mm² a pre trojfázový systém 5×4 mm².
  • Pre správne fungovanie meniča budete na jeho prepojenie s elektromerom potrebovať komunikačný  tienený FPT kábel. 
  • Jednožilový lankový uzemňovací kábel.
  • Ak chcete použiť fotovoltické panely len na ohrev bojleru, je vhodné použiť kábel CYKY 3×2,5 mm² vedený z hlavnej rozvádzacej skrinky k bojleru. Dnes je bežné, že bojlery majú vlastné ističe.

Záver

Aj keď sa dá fotovoltaika namontovať a zapojiť takmer na všetky domy, ak sa na ňu poctivo pripravíte ešte pred dokončením stavby vášho domu, predídete viacerým nepríjemnostiam. V tomto článku sme pre vás zhrnuli tie najdôležitejšie veci, na ktoré by ste pri výstavbe nemali zabudnúť.