Vitajte v eshope esun.sk!

Informácie na  info@esun.sk   |   Pon – Pia 09:00 – 17:00

solarry-system_obrazok

Ako určiť veľkosť inštalácie z účtu za elektrinu

Veľkosť inštalácie sa dá zistiť pomerne ľahko. Závisí predovšetkým od vašej ročnej spotreby energie, množstva dopadu slnečného žiarenia na vašu strechu ale aj od toho, či chcete zainvestovať do on-gridového, off-gridového alebo do hybridného systému. To, ktorý systém je pre vás najvhodnejší nájdete v článku tu.

Postup

Povedzme, že vaša domácnosť má ročnú spotrebu elektrickej energie 4 MWh, takže 4000 kWh. Podľa vašej geografickej polohy a obrázka nižšie viete zistiť, koľko kWh/m2 slnečného žiarenia dopadá na vaše územie počas roka.

Ako príklad si zoberieme územie Bratislavy, kde dopadá 1300 kWh/m2 za rok.

Vozrec pre výpočet
Ročná spotreba energie / Množstvo dopadu slnečného žiarenia na naše územie

Povedzme že ročná spotreba energie je 4000 kWh a tak po doplnení hodnôt do uvedeného vzorca (4000 kWh / 1300 kWh/m2) vypočítame, že za ideálnych laboratórnych podmienok potrebujeme výkon 3,07 kWp. Ideálne laboratórne podmienky ale doma na streche nemáme, najmä kvôli premenlivému počasiu, rôznym nečistotám, inej polohe slnka počas roka…, preto toto číslo vydelíme 0,8 (Zhoda laboratórnych podmienok s realitou je približne 80%) a po dosadení dostaneme 3,07/0,8 = 3,84 kWp. To znamená, že na pokrytie ročnej spotreby 4000 kWh potrebujeme inštaláciu fotovoltaických panelov so špičkovým výkonom cca 3,84 kWp.

Zhrnutie

Dopracovali sme sa ku výsledku, že človek s ročnou spotrebou 4MWh žijúci v okolí Bratislavy by potreboval inštaláciu fotovoltaického systému so špičkovým výkonom približne 3,84 kWp. Pomocou tohto jednoduchého postupu viete zistiť, aký výkon fotovoltaiky je ideálny pre vašu domácnosť.